Idi na glavni sadržaj

<< Povratak na početnu stranicu

« Natrag

Prof. emeritus Božidar Biondić

CROSBI

LinkedIn

Zavod: ZHT
Kat: 3
Soba: 91a
Konzultacije: -

Telefon: -
Mobitel: -
E-mail: bbiondic@gfv.unizg.hr


Kolegij(i):

Doktorski studij Inženjerstvo okoliša:
Utjecaj klimatskih promjena na vodne sustave


Kratka biografija:

Diplomirao: 1964.
Magistrirao: 1974.
Doktorirao: 1982.

Do umirovljenja 2011. redoviti profesor u trajnom zvanju GFV-a, a danas je profesor emeritus Sveučilišta u Zagrebu.

Istaknut je i međunarodno priznati znanstvenik i sveučilišni nastavnik. Ističe se svojim originalnim znanstvenim doprinosima u proučavanju krških područja u Hrvatskoj i svijetu s posebnom pažnjom na zaštiti vodnih resursa (Projekti i Stručni projekti).

U razdoblju reorganizacije smjera Hidrotehnike bio je predstojnik Zavoda i jedan od izrađivača Bolonjskog nastavnog programa na GFV-u. Inicirao je osnivanje Laboratorija za geokemiju okoliša i Informatičke učionice.

1998. od strane MZOŠ-a imenovan za Nacionalnog koordinatora za EU COST projekte, što je uspješno radio do umirovljenja 2011. Inicirao je osnivanje međunarodnog doktorskog studija Water management and Geoengineeering (Joint PhD).

Veliki dio znanstvenog djelovanja vezao za Hrvatski geološki institut (HGI), gdje je bio dugogodišnji direktor Zavoda za hidrogeologiju i inženjersku geologiju, a u razdoblju od 1996-2000 i ravnatelj Instituta. Bio je voditelj znanstvenog projekta OHGK RH, a zajedno sa suradnicima je uveo GIS metode u prikazu vodnih resursa u RH.

U razdoblju od 1992.-1995. predsjednik Hrvatskog geološkog društva (HGD) i jedan od utemeljitelja Hrvatskog odjela IAH (International Association of Hydrogeologists) u sklopu HGD-a.

Član je Hrvatskog društva za zaštitu voda (HDZV) i udruge SLAP. Od 1999. profesionalni član American Institute of Hydrology (AIH). U dva mandata predsjednik Povjerenstva za dodjelu državne nagrade u zaštiti prirode. Dugogodišnji predsjednik Povjerenstva za polaganje stručnih ispita iz polja geološko inženjerstvo. Redoviti je član Akademije tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ) Odjela za građevinarstvo.