Idi na glavni sadržaj

<< Povratak na početnu stranicu

NAGRADA FRAN BOŠNJAKOVIĆ

Autor objave: Nikola Kranjčić, 03.11.2021. u kategoriji: Svi studiji - novosti

Doc. Ivana Grčić s Geotehničkog fakulteta dobitnica je prestižne nagrade "Fran Bošnjaković" Sveučilišta u Zagrebu za 2021. godinu!
Povjerenstvo Sveučilišta u Zagrebu za predlaganje kandidata za dodjelu godišnje nagrade Fran Bošnjaković prepoznalo je izvrsnost doc. dr. sc. Ivane Grčić, znanstvenice s Geotehničkog fakulteta, koja je bez obzira na svoju mladost dokazala i već pokazala svoju znanstvenu izvrsnost.

Nagrada "Fran Bošnjaković" Sveučilišta u Zagrebu podjeljuje se pojedincima u Hrvatskoj i inozemstvu za znanstvene rezultate, promicanje znanstvene discipline i struke, te prijenos znanja, posebice odgoj mladih stručnjaka u području tehničkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Doc. dr. sc. Ivana Grčić aktivna je znanstvenica u području tehničkih znanosti u čak dva znanstvena polja: Interdisciplinarne tehničke znanosti - Inženjerstvo okoliša te Kemijsko inženjerstvo – Reakcijsko inženjerstvo.
Aktivno je sudjelovala na ukupno sedamnaest (17) domaćih i međunarodnih projekata.
Znanstvena djelatnost usmjerena je na istraživanje fotokatalitičkih procesa za pročišćavanje voda i zraka uz primjenu sunčevog zračenja kao zelenih rješenja zaštite vodotokova i zraka od onečišćenja uzrokovanog emisijama onečišćivala iz različitih izvora.
Od 2019. godine voditeljica je projekta „Otpad & Sunce u službi fotokatalitičke razgradnje Mikroonečišćivala u vodama (OS-Mi)“ financiranom iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a od 2020. koordinatorica istraživačkog tima na projektu „Reciklirana guma & solarna fotokataliza: Ekološka inovacija za pasivnu zaštitu zraka i zdravlja“, isto sufinanciranom iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.
Tijekom akademske godine 2020./2021. temeljem rezultata istraživanja na projektima u koautorstvu sa suradnicima objavila je 13 znanstvenih radova.

Ključna odlika doc. dr. sc. Ivane Grčić uključivanje je mladih suradnika i studenata u znanstvena istraživanja te poticanje mladih na samostalni angažman u razvoju i promicanju tehničke struke.
Aktivno i kontinuirano promiče popularizaciju STEM područja kroz edukaciju novih generacija inženjera inženjerstva okoliša i primjenom kemijsko-inženjerskih znanja u okolišu,
a angažman na edukaciji novih generacija rezultirao je s njenim mentorstvom na dvije uzastopne Rektorove nagrade za timski znanstveni rad u protekle dvije akademske godine.