Idi na glavni sadržaj

<< Povratak na početnu stranicu

Nastavak aktivnosti na projektu "Pčele spasi da se život na Zemlji ne ugasi"

Autor objave: Ivana Presečki, 24.08.2021. u kategoriji: Aktualno

Javni voćnjak Grada Varaždina otvoren je 23. kolovoza te je održana primopredaja voćnjaka udruzi "Zasadi drvo, ne budi panj!", koja se obvezala da će preuzeti brigu o njemu prema načelima permakulture.

S obzirom da naš projekt "Pčele spasi da se život na Zemlji ne ugasi" stavlja naglasak na očuvanje bioraznolikosti, ovakva se sinergija s javnim voćnjakom održavanim prema spomenutim načelima pokazuje kao pun pogodak. Ona će tako gradu Varaždinu i našoj društvenoj zajednici donijeti trajnu korist na opće dobro.

Na ovaj način smo se sa studijem Inženjerstva okoliša, obuhvaćajući zaštitu okoliša, prirode te održivi razvoj, aktivno uključili u rad lokalne zajednice čijoj dobrobiti doprinosi.

Potvrđeno je kako će se zajedničkim snagama ostvariti planovi o edukaciji i promoviranju ekološki održivog i zdravog načina života, s naglaskom na međuovisnost čovjeka, njegovog okoliša i prirode. Pčele su možda najpoznatije kao proizvođači meda i drugih pčelinjih proizvoda no njihova primarna uloga u ekosustavima je ipak oprašivanje i time održanje postojeće bioraznolikosti.

U Varaždinu ima privatnih vrtova i voćnjaka, grad je poznat kao grad cvijeća i parkova, okružuju ga zelene površine, a sada ima i javni voćnjak u koji će se uskoro savršeno uklopiti i košnice medonosnih pčela koje će se sukladno svojoj biologiji brinuti o cvjetnicama u gradu i vjerujemo izazivati znatiželju i divljenje građana potičući ih na odgovornije ponašanje prema živome svijetu.