Idi na glavni sadržaj

<< Povratak na početnu stranicu

Obilježen Svjetski dan zaštite okoliša

Autor objave: Karlo Leskovar, 12.06.2024. u kategoriji: Aktualno

Kako se različite vrste otpada mogu ponovno upotrijebiti, koje se tehnologije mogu koristiti za pročišćavanje zraka i vode, a koje za zaštitu tla te kako se informacijske tehnologije mogu primijeniti u zaštiti okoliša – bio je to samo dio tema koje su danas u Varaždinu svim zainteresiranima predstavili djelatnici i studenti Geotehničkog fakulteta, Fakulteta organizacije i informatike te Tekstilno-tehnološkog fakulteta – studijske jedinice Varaždin.

Tijekom dvodnevnog događanja (4. i 5. lipnja) posjetitelje u varaždinskom parku Šetališta Ivana Pavla II. dočekali su edukativni štandovi fakulteta, gdje su građani svih uzrasta dobili više informacija o npr. ulozi pčela, čišćenju okoliša prirodnim materijalima, pa i otpornosti zgrada na potrese.

Dekanima triju fakulteta, izv. prof. dr. sc. Hrvoju Meaškom, prof. dr. sc. Marini Klačmer Čalopa i prof. dr. sc. Anici Hursa Šajatović pridružio se župan Anđelko Stričak, kao i zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković.

- Naša tri fakulteta, sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, četvrti put zajednički organiziraju obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša. Teme vezane uz zaštitu okoliša, kao i ono čime se bavimo građanima nastojimo približiti kroz makete, demonstracijske pokuse i razgovore. Geotehnički fakultet se zadnjih 10-ak godina u potpunosti okrenuo zaštiti okoliša, naš studij inženjerstva okoliša pokriva široki raspon tema, koje ćemo danas ovdje i prezentirati – rekao je dekan Meaški.

Studenti i nastavnici Geotehničkog fakulteta predstavili su svoja istraživanja, odnosno ulogu pojedinca u zaštiti okoliša. Događaj je bio namijenjen svim uzrastima, naročito za djecu i mlade kako bi se kroz edukativne sadržaje, interaktivne kvizove i eksperimente upoznali sa zaštitom okoliša. Osim toga, ovo je ujedno i bila prilika maturantima da pobliže upoznaju pojedine studijske programe i odluče nastaviti obrazovanje u Varaždinu.