Idi na glavni sadržaj

<< Povratak na početnu stranicu

„Bez plastike je varaždinsko groblje zelenije i bolje“!

Autor objave: Karlo Leskovar, 11.04.2024. u kategoriji: Aktualno

Groblja nisu imuna na problematiku otpada te se suočavaju s velikim količinama, posebice otpadnih lampaša. Na žalost, pitanje otpada na grobljima dolazi u fokus uglavnom jednom godišnje, i to oko blagdana Svih svetih. A aranžmani, ukrasi i lampioni ubrzo nakon upotrebe postaju otpad. U cilju upoznavanja javnosti s gorućim problemom otpadne plastike na grobljima, varaždinsko komunalno poduzeće Parkovi pokrenulo je kampanju pod nazivom „Na groblje bez plastike“, u sklopu projekta „Unapređenje sustava gospodarenja otpadom na Gradskom groblju u Varaždinu“. Radi se o pionirskom projektu i temi koja do sada nije imala značajnije mjesto u javnosti.

U kampanju je uključeno 7 srednjih i 4 osnovne škole s područja Varaždina, a cilj je uključiti mlade u stvaranje promotivnih materijala kojima će poručiti javnosti što sve može biti alternativa plastici te kako pokazati pijetet prema najmilijima bez stvaranja ogromnih količina otpada. Ideja je potaknuti mlade da razmišljaju o problemu, traže moguća rješenja i na kraju prenesu drugačiji način razmišljanja na svoju okolinu.

U prvoj fazi kampanje, učenici srednjih škola izrađivali su plakate koji se mogu vidjeti na oglasnim city light panelima u Ulici Ivana Severa sve do 10. lipnja. Sudjelovale su Prva Gimnazija, Druga Gimnazija, Gospodarska škola, Srednja strukovna škola, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola, Medicinska škola, te Strojarska i prometna škola.

Učenici i mentori, predstavnici Parkova i Grada Varaždina danas (10.04.) su se okupili na toj lokaciji kako bi predstavili prve rezultate ove kampanje. Plakate je bodovala komisija na temelju vizualnog dojma, estetike, skladnosti boja, čitljivosti, vidljivosti, poruke, originalnosti, kreativnosti, relevantnosti za cilj i temu projekta, upotrebe moderne tehnologije i multidisciplinarnog pristupa. Prema navedenim kriterijima komisija je najviše bodova dodijelila Srednjoj strukovnoj školi, drugo mjesto osvojila je Medicinska škola, a treće Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola. Najbolje škole Parkovi će nagraditi informatičkom i multimedijalnom opremom, a svim učenicima koji su sudjelovali podijeljene su zahvalnice.

Kampanja se u drugoj fazi nastavlja natjecanjem srednjih škola za najbolji informativni letak o važnosti smanjenja plastičnog otpada, koji će biti otisnut na poleđini računa Parkova d.o.o. za grobnu naknadu u nakladi od 18.500 primjeraka, s distribucijom u rujnu 2024. godine. U kampanju su uključene i osnovne škole koje rade na organizaciji kreativnih radionica na kojima djeca izrađuju crteže, reciklirane svijeće, aranžmane od umjetnog cvijeća, vaze te razne druge dekoracije i predmete koji se mogu postaviti na otvorenom prostoru (grobovima).

Direktorica Parkova Jelena Sekelj zahvalila je učenicima i mentorima na odazivu te istaknula kako je ova kampanja dio dosadašnjih aktivnosti usmjerenih prema unapređenju sustava gospodarenja otpadom na groblju koji Parkovi razvijaju u suradnji s Geotehničkim fakultetom u Varaždinu: „Projekt Unapređenje sustava gospodarenja otpadom na Gradskom groblju u Varaždinu razvili smo u suradnji s varaždinskim GF-om te ga prijavili za sufinanciranje Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

On uključuje nabavku novih spremnika i električnog vozila za prikupljanje otpada te edukativne aktivnosti. Cilj projekta je uspostaviti efikasni, održivi i ekonomski isplativi okvir za upravljanje otpadom na Gradskom groblju u te smanjiti količinu i povećati odvajanje otpada. Promjena navika ponašanja dugoročan je proces koji zahtijeva kontinuirani trud i suradnju svih generacija. Mladi imaju ključnu ulogu u tom procesu kroz edukaciju, aktivno sudjelovanje i korištenje inovativnih rješenja. Oni trebaju biti motivatori promjene razmišljanja u svojim obiteljima i lokalnoj zajednici.“

Promjenom navika i razvojem održive prakse može se odati počast preminulima i istovremeno se brinuti o budućnosti našega planeta. Mladi su to poručili odraslima, istovremeno ih pozivajući da pogledaju plakate izložene u Ulici Ivana Severa koji se nalaze na lijevoj strani ulice u smjeru Drave. Plakati se mogu razgledati sve do 10. lipnja.