Idi na glavni sadržaj

<< Povratak na početnu stranicu

Upisi - zašto?

Kategorija: Preddiplomski studij

Ako te zanimaju brze informacije vezane za upis ...

...na stranici Upisi u prvu godinu studija - kako? možeš pronaći sve korake prijave i upisa na preddiplomski studij Inženjerstvo okoliša na Geotehničkom fakultetu Sveučilitša u Zagrebu

... a kako je studirati kod nas - možeš vidjeti na Matura 2021.


Ako te prije toga zanimaju i dodatne informacija o tome zašto studirati Inženjerstvo okoliša na Geotehničkom fakultetu pročitaj tekst u nastavku

S našeg Fakulteta izlaze inženjeri zaštite okoliša. Kroz preddiplomski i diplomski studij Inženjerstva okoliša
studenti stječu kompetencije iz područja gospodarenja otpada, zaštite okoliša, zaštite voda, geotehnike, zelene energije i cirkularne ekonomije te otvaraju vrata u područje tzv. zelenih poslova.

Sama nastava koncipirana je na bazičnim znanjima iz temeljnih prirodnih, tehničkih i informatičkih znanosti koja su preduvjet za razumijevanje osnovnih načela inženjerstva okoliša; inovativnim rješenjima i završava obaveznom stručnom praksom u trajanju od 160 sati, čime studenti rano dolaze u priliku primijeniti naučeno.
Od akademske godine 2018./2019. izvodimo i doktorski studij Inženjerstvo okoliša (prvi takav u Hrvatskoj) koji nastoji interdisciplinarno povezati teme zaštite voda, tla, zraka, gospodarenje otpadom i energetike.

Na Geotehničkom fakultetu provode se i znanstvena istraživanja. Za te potrebe Fakultet raspolaže akreditiranim Geotehničkim laboratorijem, Laboratorijem za inženjerstvo okoliša, Laboratorijem za geokemiju okoliša, kemijskim praktikumom, informatičkim centrom za GIS, a primjereno je opremljen i za terenske istraživačke radove. Budući da istraživači koji ih provode sudjeluju i u izvođenju nastave, studentima se prenose najnovije spoznaje i rezultati istraživanja. Trenutno se na Fakultetu provodi 6 znanstveno-istraživačkih projekata od čega su dva projekta financirana sredstvima Hrvatske zaklade za znanost, a tri iz strukturnih fondova Europske unije i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Velik doprinos nastavi i znanstvenom radu daje znanstvena i stručna suradnja Geotehničkog fakulteta sa srodnim visokoškolskim institucijama u Republici Hrvatskoj i svijetu. Usporedno s nastavom i znanstveno-istraživačkim radom, Fakultet održava i razvija i suradnju s gospodarstvom kroz izradu mnogobrojnih studija i projekata iz područja Inženjerstva okoliša.

Mogućnost zaposlenja

Znanstvenu karijeru možeš nastaviti razvijati upisom na poslijediplomski doktorski studij Inženjerstvo okoliša na našem Fakultetu. A ako si bio vrlo uspješan student, možda započneš svoju akademsku karijeru kao asistent na našem Fakultetu. Samo u posljednje dvije godine smo na trenutno aktivnim projektima zaposlili 5 naših završenih studenata.
Izvan akademske ili znanstvene sredine, popis mogućih poslodavaca kod kojih se možeš zaposliti doista je raznolik. To su sve institucije državne i lokalne uprave, kao i svi gospodarski subjekti koji zapošljavaju osobe za obavljanje stručnih poslova zaštite okoliša, kao što su na primjer komunalna poduzeća, centri za gospodarenje otpadom, pročišćivači otpadnih voda, eksploatacijska polja. Nadalje, to su i svi oni gospodarski subjekti koji se bave obnovljivim izvorima energije te oni koji svojim proizvodnim procesom mogu naštetiti okolišu.
Ako želiš možeš postati i inspektor za zaštitu okoliša, a s ovim stručnim nazivom ti ni vrata Europske unije neće biti zatvorena.

A kako je studirati kod nas - možeš vidjeti na Matura 2021.
Uvjete upisa saznaj na Upisi u prvu godinu studija - kako?.


Vezane poveznice:

https://ec.europa.eu/esco/portal/occupation

Vezani dokumenti:

Prezentacija Geotehničkog fakulteta.pdf