Go to the main Content

<< Back to the home page

Uspješan završetak HrZZ projekta

Author of Announcements: Karlo Leskovar, 04.07.2023. in category: Aktualno

Počevši od 01. siječnja 2018. godine, na Geotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu provodio se Uspostavni istraživački projekt “Ispitivanje i modeliranje mehaničkog ponašanja bioosušenog otpada kao preduvjet energetske oporabe” – UIP-2017-05-5157. Projekt je financirala Hrvatska zaklada za znanost, a voditelj projekta bio je prof.dr.sc. Igor Petrović. Projekt je službeno okončan 30. lipnja 2023. godine.

Kroz ovaj projekt u navedenom je periodu nabavljena vrijedna znanstvena oprema za ispitivanje mehaničkih svojstava otpada u vrijednosti većoj od 38.000,00 EUR. Nabavom ove opreme bitno su povećani istraživački kapaciteti Geotehničkog fakulteta iz područja mehanike otpada čime je naš Fakultet stao uz bok renomiranim europskim sveučilištima.

Osim znanstvene opreme, kroz projekt je oformljena i istraživačka skupina koja se bavi istoimenim temama. Kroz projekt su osigurana financijska sredstva za zapošljavanje dva doktoranda, dok su u radu istraživačke skupine sveukupno sudjelovala tri doktoranda čije su teme disertacija usko vezane uz sami projekt. Jedan doktorand, Nikola Kaniški, mag.ing.amb., je 22. svibnja 2023. uspješno obranio svoju doktorsku disertaciju na doktorskom studiju Inženjerstvo okoliša Geotehničkog fakulteta pod mentorstvom prof. Igora Petrovića.

Planirani termin obrane doktorskih disertacija doktoranada Dine Bosilja, mag.ing.amb., i Nikole Hrnčića, mag.ing.aedif. jest kraj 2024. godine.

Od ostalih suradnika koji su značajno doprinijeli rezultatima projekta svakako vrijedi istaknuti profesora Ericha Bauera s Tehničkog sveučilišta u Grazu, Austrija te doc.dr.sc. Ivana Hipa i izv.prof.dr.sc. Borisa Kavura s Geotehničkog fakulteta. Također treba spomenuti i dobru suradnju s ŽCGO Marišćina i Kaštijun s čijih postrojenja je vršeno uzorkovanje otpada neophodnog za provođenje programa istraživanja.

Rezultati projekta prezentirani su na više znanstvenih konferencija.

Te u tri rada objavljena u znanstvenim časopisima s visokim faktorom odjeka. Također je u pripremi više članaka čije se publiciranje očekuje u skorije vrijeme. Treba također spomenuti da je u sklopu projekta studentima diplomskog studija Inženjerstvo okoliša Geotehničkog fakulteta kroz rad u laboratoriju bila omogućena izrada ocjenskih radova.

Cjelokupni popis do sada publiciranih radova može se naći na poveznici: POPIS RADOVA.

Više detalja o projektu zainteresirani čitatelji mogu potražiti na mrežnoj stranici projekta http://wte.gfv.hr/, a neobrađeni rezultati mjerenja slobodno su dostupni za preuzimanje u repozitoriju Geotehničkog fakulteta Dabar na poveznici https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:130:817727.

Uspješno provođenje projekta rezultiralo je i proširenjem već spomenute međunarodne suradnje s prof. Bauerom i TU Graz na renomirane znanstvenike kao što su: prof. Sandro Lemos Machado (Federal University of Bahia, Brazil), docent Mehran Karimpour-Fard (Iran University of Science and Technology, Iran), prof. Dragoslav Rakić i docentica Irena Basarić Ikodinović (Sveučilište u Beogradu, Srbija) i dr.sc. Richard Beaven (University of Southampton, United Kingdom). U suradnji sa spomenutim znanstvenicima istraživačka skupina prijavila je nastavak projekta na natječaj Istraživački projekti IP-2022-10 Hrvatske zaklade za znanost u sklopu kojeg će se istraživati dinamička i hidraulička svojstva otpada.

U Varaždinu,
4. srpnja 2023. godine.

Voditelj projekta:
Prof.dr.sc. Igor Petrović