Go to the main Content

<< Back to the home page

Početak HRZZ projekta SIGMATOPCRO - Amplifikacija seizmičkoga gibanja tla uzrokovana topografskim efektima u Sjevernoj Hrvatskoj

Author of Announcements: Karlo Leskovar, 15.01.2024. in category: Aktualno

Dana 31.12.2023. na Geotehničkom fakultetu započela je provedba istraživačkog projekta "Amplifikacija seizmičkoga gibanja tla uzrokovana topografskim efektima u Sjevernoj Hrvatskoj" (IP-2022-10-1296) financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost u iznosu od 180.238,06 EUR. Predviđeno trajanje projekta je u razdoblju od 31.12.2023. do 30.12.2027.godine. Akronim projekta je SIGMATOPCRO.
Nakon potresa u Zagrebu i Petrinji 2020., brojne crkve, kulturne i povijesne građevine (posebno izgrađene prije 1964.) diljem Sjeverne Hrvatske pretrpjele su štetu (oštećenje krovova, dimnjaka i neojačanih zidova). U usporedbi sa značajkama lokalnog tla (stijena, nizina, kotlina…), većina oštećenih sakralnih objekata i starijih građevina u Sjevernoj Hrvatskoj nastala je na istaknutim topografskim lokalitetima/uzvisinama.
Očekivani znanstveni doprinos rezultata istraživanja projekta SIGMATOPCRO su nove znanstvene spoznaje/pristupi o varijacijama amplifikacije seizmičkih gibanja tla uzrokovanih različitim topografskim nepravilnostima terena primjenjive u širokom području struke iz aspekta inženjerske seizmologije i geotehničkog potresnog inženjerstva u Hrvatskoj i u svijetu.
Tematika istraživanja najviše je vezana uz geotehničko potresno inženjerstvo i djelovanje potresa na tlo, posebno nastojanje na temu očuvanja kulturne baštine i geo-okoliša uz implementaciju metoda iz drugih srodnih disciplina kao odgovor na društvene izazove i prirodne hazarde.

Na projektu sudjeluje 7 istraživača s Geotehničkog fakulteta i 3 inozemna istraživača iz Sjeverna Makedonije i Grčke. Podršku projektu dali su Seizmološka služba Republike Hrvatske, Varaždinska biskupija te Područni ured Civilne zaštite Varaždin.
Više o projektu možete saznati na web stranici: https://sigmatopcro.wordpress.com