Go to the main Content

<< Back to the home page

19. Lošinjski dani bioetike

Author of Announcements: Nikola Kranjčić, 22.10.2021. in category: Svi studiji - novosti

U sklopu 19.-ih Lošinjskih dana bioetike, koji su zapravo trebali biti održani prošle godine no spriječila ih je situacija s korona virusom, od 10. - 13. listopada 2021. ovog puta u Velom Lošinju upriličen je još jedan u nizu uspješnih međunarodnih simpozija „Integrativna bioetika i nova epoha“.

Simpozij su organizirali Hrvatsko filozofsko društvo, Hrvatsko bioetičko društvo i Grad Mali Lošinj u suorganizaciji sa Znanstvenim centrom izvrsnosti za integrativnu bioetiku i Fakultetom hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Pokrovitelj skupa bila je Primorsko-goranska županija. Organizacijskim odborom predsjedao je prorektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Ante Čović, a pozdravne riječi je uputio i uvodni govor održao glavni tajnik prof. dr. sc. Hrvoje Jurić. Stotinjak sudionika skupa, osim iz Lijepe naše, bili su iz drugih država primjerice iz Njemačke, Italije, Srbije, Grčke, i oni su svojim raznolikim izlaganjima doprinijeli bioetičkom diskursu što jest temelj Lošinjskih dana bioetike.

S Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, sa Zavoda za hidrotehniku i Laboratorija za geokemiju okoliša, simpoziju je prisustvovao i u njemu aktivno sudjelovao Saša Zavrtnik, dr. med. vet. Tom je prigodom 11. listopada 2021. održao izlaganje na temu „Nestanak pčela – zadiranje u tkanje života na Zemlji“. Tema je razrađena u koautorstvu s kolegicom doc. dr. sc. Jelenom Loborec te prof. dr. sc. Damirom Žubčićem s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Time je naš Zavod i Fakultet sudjelovao na europski i svjetski odavno zapaženom, međunarodno priznatom i po značaju prepoznatom događanju.

Sažetak rada i izlaganja nalazi se u knjizi sažetaka na hrvatskom i engleskom jeziku, a ista je predana u fakultetsku knjižnicu. Izlaganje je zamijećeno i od strane sveučilišnog Universitas portala gdje je spomenuto u osvrtu na cjelokupni događaj (https://www.universitas-portal.hr/zastita-okolisa-jednako-je-vazna-kao-i-postizanje-slobode-i-pravde/).