Go to the main Content

<< Back to the home page

Postavljene košnice u javni voćnjak

Author of Announcements: Ivana Presečki, 07.09.2021. in category: Aktualno

U jutarnjim satima 01. rujna 2021. godine u Javnom voćnjaku u Varaždinu, kao što je samo nešto više od tjedan dana ranije i najavljeno, postavljene su dvije LR košnice sa zajednicama medonosne pčele. Ovime je zapravo uspostavljen temelj projektu "Pčele spasi da se život na Zemlji ne ugasi", realiziranom između Varkoma i Geotehničkog fakulteta, koji teži očuvanju postojeće bioraznolikosti našega područja upravo očuvanjem i brigom o oprašivačima koji su jamstvo tome. Tako će ove pčele od proljeća aktivno doprinositi oprašivanju varaždinskih vrtova, voćnjaka, cvjetnjaka, parkova, livada omogućavajući biljkama cvjetnicama njihovu reprodukciju, a ljudima plodove kojih će biti više i koji će biti kvalitetniji.

U nastavku projekta predviđeno je postavljanje nekoliko info-edukacijskih ploča te edukacija djece vrtićke i školske dobi i zaineresirane javnosti o ulozi i važnosti pčela u prirodi i našem neposrednom okolišu. Uz to će se pažnja posvetiti i svjesnosti o onečišćenjima i bolestima koje im prijete i uzrokuju smanjenje njihova broja kako na razini vrste medonosne pčele tako i na razini vrsta pčela uopće.

Također je u planu analiza meda koji će biti rezultat sakupljanja cvjetnog soka i peludi s područja grada na prisutnost određenih onečišćivala. Naime, pčele su vrlo dobri biološki pokazatelji stanja u prirodi i okolišu, možemo reći da za nas besplatno uzorkuju biljne produkte, i to ćemo iskoristiti da bi stekli određeni uvid u onečišćenje teškim metalima u našoj neposrednoj okolini. Vidjet ćemo zapravo kakav je po tom pitanju naš urbani med.

Važno je znati da su pčele dar. Dar su od Stvoritelja ili ako hoćete Prirode. Ničime ih nismo zaslužili, a ipak opstanak života na Zemlji u obliku u kakvom ga poznajemo ovisi uvelike baš o njima. I mi ljudi s našim opstankom uvelike ovisimo o pčelama. One su glavni i nezamjenjivi oprašivači mnoštva poljodjelskih kultura koje su izvor hrane za čovječanstvo. Tako malene, a tako značajne. Bez njih nema budućnosti.


Aditional images:

Postavljanje_pcelinjaka_2.jpg
Postavljanje_pcelinjaka_1.jpg