Go to the main Content

<< Back to the home page

Održane tribine dvije tribine - 5 do 12 za okoliš

Author of Announcements: Karlo Leskovar, 10.05.2024. in category: Aktualno

Ova srijeda je bila bogata znanstveno-popularnim tribinama „5 do 12 za okoliš“ koje su pratili naši studenti, zaposlenici i gosti.

Na prvoj tribini je doktorandica Hanna Zhukouskaya sa Institute of Macromolecular Chemistry, Czech Academy of Sciences, Prag, Češka, predstavila rezultate srednjoročne STSM mobilnosti kroz istraživanja koja je provela u Jedinici za kemijske senzore Laboratorija za inženjerstvo okoliša pod mentorstvom prof. dr. sc. Nikole Sakača. STSM mobilnost je financirana kroz projekt CA22131 – Supramolecular Luminescent Chemosensors for Environmental Security (LUCES). Prezentaciju su pratili naši studenti, zaposlenici i gosti, a nakon predavanja nastavilo se neformalno druženje u holu fakulteta, gdje su svi zainteresirani studenti iz prve ruke dobili informacije o izradi doktorata u inozemstvu i mogućnostima mobilnosti.


Drugu popularno znanstvenu tribinu održala je prof. dr. sc. Marija Tišma sa Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku pod naslovom „Inovacije u bioekonomiji“. Predavnju su prisustvovali studenti, zaposlenici i svi oni koji su htjeli saznati više o najnovijim trendovim u kružnom biogospodarstvu (cirkularnoj bioekonomiji). U sklopu predavanja prof. dr. sc. Tišma govorila je o mogućnostima i preprekama razvoja bioekonomije u Hrvatskoj, ulozi industrijske biotehnologije, najnovijim znanstvenim dostignućima, važnosti obrazovanja, implementaciji novih kurikuluma i novih metoda podučavanja, te trenutnoj praksi obrazovanja o bioekonomiji u Europskoj uniji. Nakon predavanja sljedila je živahna i kreativna diskusija o problematici biootpada te perspektivi razvoja i zapošljavanja u segmetu bioekonomije.