Idi na glavni sadržaj

<< Povratak na početnu stranicu

Procjena seizmičkog rizika građevina kulturne baštine u Hrvatskoj - SeisRICHerCRO (HRZZ Istraživački projekti IP-2020-02-3531)

Kategorija: Projekti

Voditeljica projekta: Izv. prof. dr. sc. Snježana Markušić, Geofizički odsjek, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu

Trajanje projekta: 25.01.2021. – 24.01.2025.

Suradnici s GFV-a:
Doc.dr.sc. Mario Gazdek
Doc.dr.sc. Davor Stanko

Sažetak projekta:
Veliki broj potencijalno ranjivih konstrukcija nalazi se na potencijalno seizmički ugroženim područjima, pri čemu su ekonomski resursi za njihovu zaštitu daleko od adekvatnih. Zato procjena rizika postaje strateški alat kada je nužno odrediti prioritete za slučaj obnove. Ovaj aspekt postaje jako važan kada se radi o objektima kulturne baštine.
U Hrvatskoj su seizmički najaktivnija područja: obalni dio i sjeverozapadna kontinentalna Hrvatska. Povijesni podaci potvrđuju kako se na dubrovačkom području dogodilo više jakih potresa, a u kontinentalnom dijelu zabilježeni su jaki potresi u okolici Zagreba te planina Ivanščica i Kalnik. Stoga bi nužno bilo istražiti, kao „case-study“, karakteristične građevine i skupine objekata kulturne baštine, te razviti postupak procjene seizmičkog rizika, koji bi bio primjenjiv i na druge slučajeve.
Kriterij za odabir karakterističnih objekata je da se nalaze na području izražene seizmičnosti (time i najvećeg seizmičkog hazarda), pa su tako odabrani: stara gradska jezgra Dubrovnika (obuhvaća mnoštvo crkava, samostana, Knežev dvor, palaču Sponzu, sve dubrovačke muzeje), katedrala Sv. Jakova u Šibeniku (najznačajnije arhitektonsko ostvarenje u 15. i 16. stoljeću u Hrvatskoj), te dvorac Trakošćan (jedan od najatraktivnijih hrvatskih dvoraca). Prve dvije lokacije se nalaze i na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine.
Na osnovu kvantitativne i kvalitativne analize spomenutih monumentalnih građevina i lokacija, primarni cilj predloženog istraživanja je razvijanje jednostavne i jasno primjenjive metodologije te praktičnog postupka za procjenu seizmičkog rizika objekata kulturne baštine s ciljem jačanja otporne infrastrukture, koji uključuje makro (procjena na gradskoj skali – slučaj stare jezgre Dubrovnika) i mikro (procjena pojedinih objekata – katedrala u Šibeniku i dvorac Trakošćan) pristup. Oba pristupa omogućit će procjenu scenarija oštećenja, te ekonomskih i ljudskih gubitaka.


Više o projektu saznajte na službenoj web stranici.